Voeding en gezondheid

Overgewicht wordt ook in Nederland een steeds groter probleem. Dat in de VS een groot deel van de mensen (veel) te zwaar is, is geen nieuws. Maar ook bij ons krijgen we steeds meer te maken met de problemen door overgewicht. Heel veel ziekten en aandoeningen worden veroorzaakt of worden erger door overgewicht. Dus ook alle adviezen bij de behandeling en begeleiding van veel chronische ziekten (arthrose – slijtage van gewrichten, suikerziekte, COPD – “chronische bronchitis” en hart- en vaatziekten bijvoorbeeld) beginnen met afvallen en voedingsadviezen  Maar iedereen weet, ook ik, dat afvallen makkelijk klinkt, maar o zo moeilijk is. Vooral om het bereikte resultaat vast te houden. Ieder Nieuwjaar en voor iedere zomer worden er wel wat kilo’s afgelijnd, maar ontelbaar onderzoeken tonen aan dat dit resultaat zeer zelden blijvend is.

Kort geleden stond in een van de medische vakbladen een artikel dat dikke dokters minder vaak naar diëtisten verwijzen.  Dit zou komen omdat deze dokters het probleem van overgewicht of de gevolgen daarvan bagatelliseren.  Zij tillen er minder zwaar aan. Of omdat patiënten een advies over afvallen minder serieus nemen als de dokter zelf te zwaar is. Aan de andere kant boeken magere dokters en diëtisten ook maar weinig succes in de strijd tegen de toenemend overgewicht in de maatschappij. Ik hoor het terug van mijn patiënten: “Die draadnagel heeft makkelijk praten !”

Als huisarts met overgewicht weet ik als geen ander hoe moeilijk afvallen is. Hoe groot de verleiding is van eten dat je lekker vindt (de ene mens chocolade, de ander misschien chips) en hoe goede voornemens aan een goed gedekte tafel op de achtergrond kunnen raken.  Dit geldt trouwens ook voor roken en voor alcohol en nog veel meer zaken. Verder is het zo dat het moeilijk is om gemotiveerd te raken zolang je geen “last” hebt van je “aandoening” (overgewicht, roken enzovoort).

Over voeding, dieet en gewicht zijn vele boekenkasten vol  geschreven. Diëten zijn er in soorten en maten en allemaal hebben ze succes, zolang je je eraan houdt. De resultaten vallen meestal wat tegen en na korte of iets langere tijd gaat het dieet vervelen, gaan mensen smokkelen en komen de kilo’s er weer aan.  Een goed dieet moet dus vol te houden zijn en betekent dus een omslag in het dagelijkse eetpatroon en dus een blijvende gedragsverandering. Dit betekent dat iemand zijn gewoontes die al jarenlang zijn ingeslepen, moet veranderen. En dit heeft gevolgen voor het hele gezin.

Iedereen die op dieet wil of zich met voeding bezig houdt, zou eerst het boekje “wat is nu gezond” van prof. dr. Martijn Katan moeten lezen.  Op zijn website mkatan.nl staat ook heel veel informatie over verstandig eten en de zin en onzin van sommige adviezen. Op een heldere manier worden feiten uitgelegd en fabels en onwaarheden over voeding toegelicht.

Daarna kan een diëtiste met u kijken hoe uw eigen voedingspatroon eruit ziet en waar de “geniepige calorieën” zitten. Welke dingen u zou kunnen veranderen in uw dagelijks leven om af te vallen. Eén voorbeeld wil ik daarbij nog noemen: Regelmatig zie ik tegen 6 uur voor het stoplicht of in de file, dat mensen achter het stuur iets zitten te snaaien. Een zakje chips of een gevulde koek bijvoorbeeld.  Deze mensen hebben natuurlijk tussen 12 en 1 uur geluncht en zijn op weg naar huis, maar het avondeten duurt nog even. De zin in “ iets kleins”  is onbedwingbaar. Benzinepompen leven ervan. Maar kijk maar op de verpakking hoeveel calorieën zo’n tussendoortje bevat.  In het veranderen van dit soort gewoontes is veel winst te boeken. Het duurt even voor het op de weegschaal zichtbaar wordt, maar uiteindelijk zijn het kilo’s die eraf blijven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>